RENDGEN RADIOSKOPIJA

Rendgen je brza i korisna dijagnostika koja uz pravu indikaciju daje puno podataka koji su odlučujući za dalje zbrinjavanje pacijenta i kontrolu bolesti. Rendgenski aparati predstavljaju uređaje koji proizvode tzv. rendgenske ili X zrake i omogućavaju njihovu primenu u medicini. Doza zračenja koju pacijent primi tokom snimanja X zracima je minimalna. Rendgenski pregled se može izvršiti na dva načina, primenom radiografije i radioskopije.

rendgen radioskopija

U našoj ustanovi možete uraditi sledeće preglede radioskopijom:

PREGLED JEDNJAKA

Osnovni simptomi oboljenja jednjaka su otežano gutanje, (naročito važno kod starijih osoba), koje se pogoršava, gorušica, dubok bol iza grudne kosti, koji se pojačava prilikom gutanja, povraćanje krvi ili dr. U svim ovim navedenim simptomima indikovan je radiološki pregled jednjaka.

PREGLED ŽELUCA I TANKOG CREVA

Radiološki pregled želuca (rtg egd) je uveliko potisnula gastroskopija, ali se zadržao kao standardna metoda, naročito kod starijih pacijenata koji teže podnose navedeni pregled. Kao metoda izbora, RTG EGD se koristi u posteoperativnim stanjima, sumnje na perforaciju, volvulusa (rotacija ili torzija) želuca ili atonije želuca.

Pregled (PASAŽA) tankog creva se obavlja kod usporenog (opstipacija) ili ubrzanog pražnjenja, (proliv), bola u ilecekalnoj regiji (mesto gde se završava tanko crevo, desno iznad prepone), kod sumnje na neinfektivne zapaljenske bolesti, (Mb.Chron-Kronova bolest) kod infektivnih bolesti creva i sumnje na tumore tankog creva.

PREGLED DEBELOG CREVA (IRIGOGRAFIJA)

Standaradna metoda za pregled debelog creva, uz kolonoskopiju. Simptomi obolenja debelog creva su zatvor, nadutost, krvava ili sluzava stolica, naročito značajan simptom promene u izgledu i učestalosti stolice kod starijih osoba, ("PARADOKSALNI PROLIV" zatvor a potom proliv!) pojava krvi u stolici, anemija-malokrvnost, neobjašnjenog uzroka nepoznate etiologije.

INTRAVENSKA UROGRAFIJA

Intravenska urografija je visoko pouzdana metoda kojom se utvrđuje funkcionisanje i rad bubrega, vidi se njihov izgled kao i stanje izvodnih bubrežnih kanala, uretera i mokraćne bešike. Ovaj pregled daje važne podatke u ispitivanju arterjiske hipertenzije. U kombinaciji sa ultrazvukom predstavlja više od 90% pozdanu metodu za otkrivanje oboljenja bubrega i bešike.

UKOLIKO NE POSTOJI ALERGIJA, PREGLED SE ODVIJA NA SLEDEĆI NAČIN:

  1. pacijent legne na rentgenski sto i dobije u venu dve ampule kontrastnog sredstva (do 60 ml)
  2. preko trbuha pacijenta se zategne široko platno koje učvrsti pacijenta za ploču rentgenskog stola i čiji je zadatak da spreči brzo oticanje kontrastnog sredstva iz bubrega
  3. nakon toga se obavlja snimanje. Sam pregled traje 40 minuta
  4. tokom ekspozicije (snimanja) pacijent ne sme da diše na što ga uvek upozorava rentgen tehničar

Pregled se odlaže ukoliko postoji alergija na kontrastna sredstva, penicilin, lekove, na ujed pčele ili hranu. Tada je pre pregleda neophodno uraditi anti-alergijsku pripremu.

Lekari koji rade rendgen radioskopiju u našoj ustanovi:

Dodatna pitanja i informacije možete pogledati u drugim sekcijama sajta ili kontaktirati nas putem email-a ili mobilnih telefona.