PREGLED GASTROENTEROLOGA

Gastroenterološki problemi su u današnjem užurbanom životu sve učestaliji. Gastrointestinalni sistem je skup organa koji organizmu varenjem i apsorpcijom hranljivih materija daje potrebnu energiju.
Ova oblast interne medicine se bavi bolestima digestivnog sistema koji čine jednjak, želudac, dvanaestopalačno, debelo i tanko crevo, jetra, žučna kesa, žučni kanal i pankreas.

pregled gastroenterologa

Gastroenterološki pregled sastoji se od razgovora s pacijentom o trenutnim i ranijim tegobama (anamnezom), detaljnog kliničkog pregleda, savetom i preporukom lečenja kao i po potrebi dodatnih dijagnostičkih pregleda.

GASTROENTEROLOŠKE USLUGE U ZDRAVSTVENOJ USTANOVI MR ČUKARICA SU:

  1. specijalistički pregled
  2. ultrazvuk abdomena
  3. gastroskopija
  4. kolonoskopija
  5. biopsija kod endoskopije sa PH nalazom
  6. multislajsni skener abdomena
  7. magnetna rezonanca abdomena

GASTROSKOPIJA

Gastroskopija poznata još kao gornja endoskopija i ezofagogastroduodenoskopija (EGD) je postupak koji omogućava lekaru da detaljno pregleda jednjak, želudac i dvanaestopalačno crevo. Gastroskop je instrument koji čini vrlo savitljiva tanka i glatka cev sa kamerom na vrhu, debljine 6-8 mm, a uvodi se kroz usta do jednjaka, želuca i dvanaestopalačnog creva.

KOLONOSKOPIJA

Kolonoskopija je pregled debelog creva, a obavlja se savitljivim kolonoskopom. Indikacije za primenu su pojava krvi u stolici, sumnja na upalu (kolitis, ulcerozni colitis, Crohn - ova bolest…), rak u debelom crevu, nejasni bolovi u stomaku, pojave perioda zatvora koji se smenjuju sa pojavom proliva.

Kolonoskopija se preporučuje starijima od pedeset godina kao preventivni pregled zbog povećane učestalosti karcinoma debelog creva u zrelijoj životnoj dobi, kod osoba sa podacima o raku debelog creva u porodici (genetska predispoicija). Tokom pregleda može se uzeti uzorak tkiva za analizu (biopsiju). Taj postupak je bezbolan.

Pregled debelog creva izvodi se tako da pacijent leži na levom boku, a savitljiva glatka cev sa kamerom na vrhu (kolonoskop), debljine kažiprsta, uvodi se kroz anus u debelo crevo te se polako i pažljivo napreduje kroz rektum i celo debelo crevo, sve do spoja sa tankim crevom.
Tokom pregleda u crevo se uduvava manja količina vazduha, da bi se zid creva mogao dobro analizirati. Pregled je ponekad praćen osećajem nadutosti, obično traje od 10-30 minuta.

Lekari koji rade u našoj ustanovi gastroenterološki pregled:

Dodatna pitanja i informacije možete pogledati u drugim sekcijama sajta ili kontaktirati nas putem email-a ili mobilnih telefona