Funkcija, oboljenja, dijagnostika prostate

Prostata je muška polna žlezda koja predstavlja deo muškog reproduktivnog sistema, uključena u proizvodnju muške semene tečnosti. Žlezdano-mišićni je organ smešten na dnu male karlice koji okružuje početni deo mokraćnog kanala. 

 

Koje su najčešće promene na prostati?

Najčešće promene na prostati su upala (prostatitis) i benigna prostatična hipertrofija (BPH).

 

Upala (prostatitis) uzroci nastanka?

Više je potencijalnih uzroka upale prostate, a nekad je više faktora odgovornih za nastanak upale. Najčešći uzroci su: bakterijska infekcija (najčešće crevne bakterije, Proteus, Stafilococcus), autoimuna bolest, neuromišićne ili mehaničke povrede. Akutna upala prostate: simptomi nastaju naglo. Prodor bakterija u tkivo prostate dovodi do zapaljenja i otoka, čime se povećava pritisak na mokraćnu cev i otežava protok mokraće. Mogu se javiti bolovi u predelu ispod i iza polnog organa, bolovi u donjem delu trbuha i leđa, otežano mokrenje, učestalo mokrenje manjih količina mokraće, učestalo mokrenje noću, gnojan ili krvav iscedak iz mokraćne cevi, umor, povišena temperatura. 

 

Šta je benigna prostatična hipertrofija?

BPH je okarakteriziran benignom (ne kancerogenom) eksplozijom stanica prostate, čime se središnji deo prostate progresivno povećava. 
Nastaje kao posledica hormonskih promena. Bujanje tkiva dovodi do suženja dela uretre koji je okružen prostatom. Kao posledica se može javiti pritisak povećane prostate na vrat mokraćne bešike (Mokri se češće, noću, mlaz mokraće je slab, čeka se na početak mokrenja, mlaz se prekida, postoji osećaj neispražnjenosti mokraćne bešike). 
Incidenca raste sa starošću. 

 

Karcinom prostate?

Karcinom prostate potiče od žlezdanog tkiva prostate i drugi je najčešći dijagnostikovani tumor kod muškaraca. Pravi uzrok nastanka karcinoma postate još uvek nije poznat. Tri najznačajnija faktora rizika za razvoj ovog tumora su: starenje, etnička pripadnost i genetska predispozicija.
Karcinom prostate sporo raste u odnosu na druge vrste karcinoma i veliki broj njih dugo ne bude otkriven. Rak prostate u početnoj fazi nema nikavih simptoma.
Zato su od ogromnog značaja preventivni urološki pregledi prostate.
Kada se simptomi ipak pojave to su smetnje pri mokrenju, krv u mokraći, učestalo mokrenje, lažni nagon za mokrenjem, učestali nagon za mokrenjem slabog mlaza mokraće, nemogućnost zadržavanja mokraće, krv u spermi i bol u maloj karlici.
Osnova lečenja karcinoma prostate, bez obzira na stadijum bolesti jeste hirurgija.

 

 

PREGLEDI I SNIMANJA PROSTATE u MR Čukarici:

  • Urološki pregled je specijalistički pregled koji se na temelju anamneze (razgovor sa pacijentom o tegobama, prethodnim lečenjima ukoliko ih ima, bolestima u porodici itd.), kliničkog pregleda i ultrazvučne dijagnostike postavlja tačna dijagnoza i prepisuje potrebna terapija.
    Urološki ultrazvuk obuhvata bubrege, mokraćnu bešiku, prostatu i testise. Na ultrazvučni pregled treba doći pune mokraćne bešike. Po indikaciji lekara specijaliste urologije radi se manetna rezonanca prostate ili skener prostate.
  • Magnetna rezonanca male karlice 

 

Lekari koji obavljaju preglede i snimanja prostate?

Dr Milomir Tufegdžić / spec urologije

Dr Siniša Čavić/ spec radiologije

Dr Pero Stupar/ spec radiologije

Dr Čedomir Lazović/ spec radiologije

Dr Olivera Stanojević/ spec radiologije