ZAPALJENJE ŽUČNE KESE I ŽUČNIH PUTEVA - MAGNETNA REZONANCA MRCP

Gde se nalazi žučna kesa i koja je njena funkcija?

Žučna kesa se nalazi odmah ispod jetre u desnom delu stomaka. Važna je jer izlučuje žuč u tanko crevo i tako pomaže u varenju masti. Akutna upala zida žučne kese ili akutni holecistitis je česta bolest na našim prostorima koja je uglavnom udružena sa pojavom kamenaca u žučnoj kesi (bilijarna kalkuloza). 

Kada se javlja problem sa žučnom kesom?

Kad se žučna kesa ne prazni u potpunosti, žuč se nagomilava u njoj i to dovodi do stvaranja mulja. Taj mulj sa druge strane može da dovede do upale žučne kese (holecistitis) ili do formiranja kamenja koji  mogu da dovedu do holestaze, tj blokiranja izlivanja žuči jer se zapušio  žučni kanal.

Uzrok nastanka upale žučne kese?

Smatra se da je glavni uzrok ovih oboljenja, pored genetske sklonosti, stil života koji podrazumeva unošenje dosta masne i začinjene hrane. Među uzrocima bolesti žučne kese su bakterijske infekcije, gladovanje i prejedanje, kao i povrede kod velikih operacija abdomena.

Magnetna rezonanca kolena AKCIJA

Magnetna rezonanca kolena AKCIJA

Snimanje magnetne rezonance kolena po akcijskoj ceni svake srede, vodjeno stručnim timom naših radiologa od kojih po završenom pregledu dobijate očitan nalaz u pisanoj formi, kao i CD filmove.

12.100 RSD11.100 RSD

Simptomi upale zučne kese?

Važno je prepoznati zapaljenje žučne kese u vremenu - simptomi i tretman patologije zavise od stadijuma bolesti, njegovog oblika, prisustva čvrstih formacija u telu i jetre.
Jedan od prvih simptoma pojave kamenaca u žučnoj kesi je bol ispod desnog rebarnog luka, obično nakon obroka. Bol je jak, s minimalnim oscilacijama u intenzitetu. Može da se širi prema ramenu i desnoj lopatici ili kičmi, retko u pravcu grudnog koša, a pojačava se pri kretanju i dubokom kašljanju.

Ako bol traje duže od jednog dana obično se radi o akutnoj upali žučne kese. Kako bolest napreduje bol može da se javi i bez unosa hrane. Pored navedenih simptoma kod pojave kamenaca u žučnoj kesi i kod upale može da se pojavi povišena telesna temperatura i groznica, nedostatak apetita, nadimanje i dijareja. Postoji i mogućnost zaglavljivanja kamenaca u glavnom žučnom kanalu kada dolazi do pojave žutice (prebojenost kože i beonjača). 

Dijagnostika žučnih puteva i žučne kese?

U zavisnosti od simptomatologije i ozbiljnosti situacije pribegava se različitim tretmanima.
Najpre se utvrdjuje lekarskim pregledom specijaliste gastroenterologije ili radiologije ultrazvučnim pregledom.
Kod sumnje na neku od komplikacija pacijent se upućuje na pregled magnetnom - MRCP (magnetic resonance cholecysto-pancreatography)

  1. Ultrazvuk stomaka
  2. Magnetna rezonanca žučnih puteva- MRCP

LEKARI KOJI OBAVLJAJU PREGLED MRCP:

  1. Dr Čedomir Lazović / spec radiologije
  2. Dr Siniša Čavić / spec radiologije
  3. Dr Pero Stupar / spec radiologije