Multislajsni skener male karlice

Šta je MSCT male karlice?

MSCT snimci male karlice pružaju sve informacije o potencijalnim povredama ili bolestima koje zahvataju organe male karlice. Služi za dijagnostiku struktura unutar karlice i u blizini kao što su mokraćna bešika, prostata i ostali muški reproduktivni organi, ženski reproduktivni organi, limfni čvorovi i karlične kosti.

Kada uraditi MSCT male karlice?

MSCT male karlice indikovan je kod zapaljenske i hirurške urogenitalne patologije (upala mokraćne bešike i mokraćnih puteva, zapaljenske kolekcije (apcesi), postoperativne komplikacije (pojava krvi u mokraći i oticanje urina van mokraćnih puteva), stvaranje krvnih ugrušaka  i  slobodne tečnosti) ,  benignih i malignih tumora, kamen u bubregu ili moraćnoj bešici, povrede unutrašnjih organa, povrede i sumnje na prelom kostiju.

Kako se izvodi MSCT male karlice?

Zdravstvena ustanova MR Čukarica opremnjena je novim Siemens aparatom.
Uređaj je oblika velikog prstena u kojem se nalazi cev sa rendgen zracima i detektorima. Sto na kojem leži pacijent se pomera napred i nazad. U toku pregleda je jako bitno da pacijent ostane u potpunosti miran, jer i najmanji pokreti utiču na kvalitet pregleda.
Prostorija je ozvučena, snimanje prati radiolog i rendgen tehničar koji ga i izvodi. Snimke opisuje lekar specijalista radiologije.
Za snimanje MSCT grudnog koša nije potrebno više od 15minuta.

Pregled za pacijente koju su preležali koronu AKCIJA

Pregled za pacijente koju su preležali koronu AKCIJA

Pregled obuhvata multislajsni skener pluća i pregled specijaliste pulmologa Prim.dr sc. med. Dobrivoje Novković / spec pulmologije.

13.900 RSD9.900 RSD

Kako se priremati za snimanje MSCT male karlice?

Za snimanje male karlice na multislajsnog skeneru nije potrebna posebna priprema. Obući laganu odeću bez metalnih dodataka, nakita i sličnih predmeta.
Kod pozitivne alergijske reakcije na jodna kontrastna sredstva, treba obaviti premedikaciju kortikosteroidima i antihistaminicima koju možete dobiti od osoblja pri zakazivanju pregleda.
Pacijent sa sobom donosi nalaze krvi (urea i kreatinin), ne starije od 15 dana i svu medicinsku dokumentaciju.
Pregled kod trudnica predstavlja kontraindikaciju za snimanje.
Osobe koje imaju više od oko 120 kg, ne mogu pristupiti CT-u.

Lekari radiolozi koji obavljaju MSCT male karlice?

  1. Dr Čedomir Lazović / spec radiologije
  2. Dr Siniša Čavić / spec radiologije
  3. Dr Olivera Stanojević / spec radiologije