Multislajsni skener paranazalnih šupljina- kada se radi?

Šta je MSCT paranazalnih šupljina?

Upala sinusa često je i ponovaljajuće zapaljenje sa kojim gotovo nema osobe koja se nije susrela bilo zbog infekcije, alergije ili drugih uzroka. Ukoliko upala ne reaguje na terapiju ili je reč o ponavljanim epizodama sinusitisa, neizbežna je radiološka obrada. MSCT sinusa metoda je izbora za dijagnostičko ispitivanje nazalnih sinusa.


Kada uraditi MSCT paranazalnih šupljina?

Radi se u slučajevima traumatskih povreda, stalnog ili čestog začepljenja nosa, kod stalnog ili čestog curenja iz nosa, kod krvarenja, anosmije (nedostatak čula mirisa), kod glavobolja i kod suzenja očiju. Takođe indikacija za skener sinusa su polipi ili neke  druge tumorske mase, znakovi i simptomi koji upućuju na komplikacije sinusitisa kao što su intrakranijalni apsces ili orbitalni celulitis i planiranje hirurške intervencije.

 

Kako se izvodi MSCT paranazalnih šupljina?

Zdravstvena ustanova MR Čukarica opremnjena je novim Siemens aparatom.
Uređaj je oblika velikog prstena u kojem se nalazi cev sa rendgen zracima i detektorima. Sto na kojem leži pacijent se pomera napred i nazad. U toku pregleda je jako bitno da pacijent ostane u potpunosti miran, jer i najmanji pokreti utiču na kvalitet pregleda.
Prostorija je ozvučena, snimanje prati radiolog i rendgen tehničar koji ga i izvodi. Snimke opisuje lekar specijalista radiologije.
Za snimanje MSCT sinusa nije potrebno više od 15minuta.

 

Magnetna rezonanca AKCIJA

Magnetna rezonanca AKCIJA

U našoj zdravstvenoj ustanovi moguće je snimiti jednu regiju kičme po akcijskoj ceni ponedeljkom i petkom 9,300.00RSD i celu kičmu (C, TH, LS) po ceni 26,500.00RSD umesto 34.000.00RSD, svakim radnim danom i subotom.

10900 RSD9800 RSD

 

Kako se pripremati za MSCT paranazanih šupljna?

Za snimanje multislajsnog skenera sinusa nije potrebna posebna priprema. Obući laganu odeću bez metalnih dodataka, nakita i sličnih predmeta.
Kod pozitivne alergijske reakcije na jodna kontrastna sredstva, treba obaviti premedikaciju kortikosteroidima i antihistaminicima koju možete dobiti od osoblja pri zakazivanju pregleda.
Pacijent sa sobom donosi nalaze krvi (urea i kreatinin), ne starije od 15 dana, te svu medicinsku dokumentaciju.
Pregled kod trudnica predstavlja kontraindikaciju za snimanje.
Osobe koje imaju više od oko 120 kg, ne mogu pristupiti CT-u.

 

Lekari radiolozi koji izvode MSCT paranazalnih šupljina?

dr Čedomir Lazović/ spec radiologije                        
dr Vladimir Debeljković/ spec radiologije
dr Radivoje Trpčević/ spec radiologije
dr Ivan Bogićević/ spec radiologije