4D ultrazvuk

4D ultrazvuk za trudnice

Zdravstvena ustanova MR Čukarica opremnjena je novim dijagnostičkim aparatom- 4D ultrazvukom koji je namenjen za praćenje napredovanja trudnoće razvoja ploda kao i za rano otkrivanje neočekivanog poremećaja razvoja ili patologije u trudnoći. Takođe, redovnim ginekološkim pregledima utvrđujemo zdravlje genitalnih organa.

4D ultrazvuk najsavremenija je metoda koja nam omogućava direktan pogled u bebin svet, pogled na bebu koja se pokreće, trlja oči, osmehuje se, pomera ruke i noge, sisa prstić… A osim sto priža vrhunsku 4D rezoluciju i sliku sa upoznavanjem vaše bebe pre rodjenja, višestruko povećava mogućnost potvrde normalnog razvoja ploda, ukazuje na defekt kod deteta ukoliko takav postoji ili poremećaj u rizičnoj trudnoći. Svi ultrazvučni aparati sa 4D opcijom imaju jako visoku rezoluciju koja nam veoma jasnim prikazom omogućava da vidimo da li je razvoj ploda fiziološki.

Magnetna rezonanca MRCP

Magnetna rezonanca MRCP

Magnetna rezonanca žučne kese i žučnih puteva sa popustom. Snimanje je vodjeno stručnim timom naših radiologa od kojih po završenom pregledu dobijate očitan nalaz u pisanoj formi, kao i CD filmove.

12.100 RSD11.100 RSD

Metoda je bezbedna za bebu i majku, radi se u dogovoru sa lekarom koji vodi trudnoću ukoliko se radi po propisanim standardima. Termini koji se izdvajaju kao pravo vreme za 4D ultrazvuk su:

  1. 12 nedelja trudnoće (kontrola Daunovog sindroma)
  2. izmedju 20 i 22 nedelje trudnoće (kontrola anatomije ploda, razvoja lica, glave, mozga, rada srca), dobijamo uvid u pol bebe.
  3. 32 nedelja (procena građe organa ploda, trenutna težina ploda i očekivana težina na porođaju, karakteristike i funkcije posteljice, količina plodove vode i orjentacija ploda u materici. Primenjuje se i kolor dopler opcija, koja precizno meri protok krvi kroz srednju moždanu arteriju i pupčanu arteriju ploda, kao i protok kroz aretrije materice. Svi ti podaci mogu da ukažu na potrebu prevremenog porođaja ukoliko je plod ugrožen).

Pre ultrazvučnog pregleda nije potrebno obavljati posebnu pripremu, sem što treba imati na umu da bešika treba da bude prazna. Osim fotografije u 2D modu, roditelji nakon ultrazvučnog pregleda dobijaju i CD i izveštaj lekara. 

Lekari koji obavljaju snimanje:

  1. Prim.dr sci. med. Ilijana Mažibrada/ specijalista ginekologije i akušerstva
  2. Dr Aleksandra Beočanin/ specijalista ginekologije i akušerstva

4D ultrazvuk u druge svrhe

Izuzev u trudnoći, 4D ultrazvuk nam daje pouzdane podatke o obliku, veličini, strukturi i pokretljivosti organa u maloj karlici. Može da se primenjuje i kod specijalističkih ginekoloških
pregleda kod kojih se procenjuje vrsta promena na tkivu materice, jajovoda i jajnika.
Kolor dopler opcija je od velike pomoći za precizniju dijagnostiku tumora jer podatak o stepenu prokrvljenosti promene ukazuje na eventualno prisustvo maligniteta.