Snimanje tankog creva, funkcija i oboljenja?

Šta je tanko crevo i njegova uloga?

Tanko crevo je deo gastrointestinalnog trakta između želuca i debelog creva. U njemu dolazi do najvećeg dela apsorpcije hrane (nutrijenata i minerala). U tankom crevu se pod uticajem velikog broja fermenata, koje luče gušterača i sluzokoža tankog creva i žuči iz jetre vrši najveći deo varenja, kao i resorpcija svarenih sastojaka. Generalno, u tankom crevu se obavlja 90% procesa varenja hrane i apsorpcije hranljivih materija.

Oboljenja tankog creva?

Bolesti i poremećaji funkcije creva česte su zdravstvene tegobe, velikog su broja i mogu se odraziti kao:

  1. opstruktivni poremećaji koji se manifestuju otežanim ili potpuno onemogućenim prolaskom sadržaja kroz crevo: ileus, vezana creva (volvulus), nesvarljivo strano telo u crevu, hernija, priraslice. Ovi poremećaji češće se javljaju u tankom nego debelom crevu.
  2. maligne promene
  3. zarazne bolesti, u koje ubrajamo virusne i bakterijske infekcije i infekcije parazitima.
  4. specifične upalne bolesti creva, Crohnova bolest, ulcerozni kolitis; apendicitis.
  5. genetski i razvojni poremećaji i druga patološka stanja
  6. funkcionalni poremećaji, kao što je sindrom iritabilnog creva
Magnetna rezonanca kolena AKCIJA

Magnetna rezonanca kolena AKCIJA

Snimanje magnetne rezonance kolena po akcijskoj ceni svake srede, vodjeno stručnim timom naših radiologa od kojih po završenom pregledu dobijate očitan nalaz u pisanoj formi, kao i CD filmove.

12.100 RSD11.100 RSD

Pregledi tankog creva koje možete uraditi u zdravstvenoj ustanovi MR Čukarica?

PREGLED GASTROENTEROLOGA

Gastroenterološki pregled sastoji se od razgovora s pacijentom o trenutnim i ranijim tegobama (anamnezom), detaljnog kliničkog pregleda, savetom i preporukom lečenja i po potrebi preporukom dodatnih dijagnostičkih pregleda.

RENDGEN TANKOG CREVA

Pregled (PASAŽA) tankog creva se obavlja kod usporenog (opstipacija) ili ubrzanog pražnjenja (proliv), bola u ilecekalnoj regiji (mesto gde se završava tanko crevo, desno iznad prepone), kod sumnje na neinfektivne zapaljenske bolesti(Kronova bolest) kod infektivnih bolesti creva i sumnje na tumore tankog creva. Za snimanje je potrebna posebna priprema pre pregleda, pacijent ne sme piti i jesti 12h pre pregleda. Na dan pregleda pacijent popije rastvor barijum sulfata koji oblaže zidove creva tako da se mogu prikazati na rendgenskom filmu.

MAGNETNA REZONANCA TANKOG CREVA (MR ENTEROGRAFIJA)

Mr enterografija je superiorna, neinvazivna dijagnostička metoda koja pruža najdetaljniji prikaz tankog creva. Nema jonizujućeg zračenja i daje jasniji i detaljniji snimak od drugih metoda snimanja tankog creva. Koristi se kod svih promena, prisustva bola ili sumnje na bilo kakav patološki proces.

Da bi se uspešno obavila MR enterografija, neophodna je odgovarajuća priprema koju ćete dobiti od osoblja u zdravstvenoj ustanovi (obuhvata dijetalni režim ishrane, 12h pre pregleda ništa ne jesti. Uzima se u apoteci laksativ u kesicama).

Potrebno je poneti svu medicinsku dokumentaciju koju pacijent poseduje a tiče se pregleda (rentgenske snimke, ultrazvučne nalaze, kolonoskopiju ...) i obavezno izvaditi laboratorijske nalaze uree i kreatinina ne starije od mesec dana.

Pregled za pacijente koju su preležali koronu AKCIJA

Pregled za pacijente koju su preležali koronu AKCIJA

Pregled obuhvata multislajsni skener pluća i pregled specijaliste pulmologa Prim.dr sc. med. Dobrivoje Novković / spec pulmologije.

13.900 RSD9.900 RSD

Lekari koji obavljaju preglede tankog creva?

Pregled obavlja:

Dr Vojislav Alempijević/ specijalista gastroenterologije

Snimanje pasaze tankog creva obavlja:

Dr Olivera Stanojević/ specijalista radiologije

Snimanje na magnetnoj rezonanci enterografija obavlja:

Dr Čedomir Lazovič/ specijalista radiologije

Dr Siniša Čavić/ specijalista radiologije