Snimanje tankog creva, funkcija i oboljenja?

Šta je tanko crevo i njegova uloga?

Tanko crevo je deo gastrointestinalnog trakta između želuca i debelog creva. U njemu dolazi do najvećeg dela apsorpcije hrane (nutrijenata i minerala). U tankom crevu se pod uticajem velikog broja fermenata, koje luče gušterača i sluzokoža tankog creva i žuči iz jetre vrši najveći deo varenja, kao i resorpcija svarenih sastojaka. Generalno, u tankom crevu se obavlja 90% procesa varenja hrane i apsorpcije hranljivih materija. Najduži deo digestavnog trakta. Dugo je oko 7 m i deli se na 3 dela:

  1. dvanaestopalačno crevo (duodenum), koje polazi od želuca i pričvršćeno je za zadnji trbušni zid; u njega se ulivaju odvodni kanali jetre i pankreasa
  2. prazno crevo (jejunum)
  3. krivo crevo (ileum), koje se uliva u cekum, početni dio debelog creva.

Dvanaestopalačno crevo obavlja rastvaranje hrane, dok se u jejunum i ileumu obavlja apsorpcija hranljivih materija odakle se one šalju u krvotok.

 

Oboljenja tankog creva?

Bolesti i poremećaji funkcije creva česte su zdravstvene tegobe, velikog su broja i mogu se odraziti kao:

  • opstruktivni poremećaji koji se manifestiraju otežanim ili potpuno onemogućenim prolaskom sadržaja kroz crijevo: ileus, zapetljaj crijeva (volvulus), neprobavljivo strano tijelo u crevu, hernija, priraslice. Ovi poremećaji češće se javljaju u tankom nego debelom crevu.
  • maligne promene
  • zarazne bolesti , u koje ubrajamo virusne i bakterijske infekcije te infestacije parazitima.
  • specifične upalne bolesti creva, Crohnova bolest, ulcerozni kolitis; apendicitis.
  • genetski i razvojni poremećaji i druga patološka stanja
  • funkcionalni poremećaji, kao što je sindrom iritabilnog creva

 

Magnetna rezonanca AKCIJA

Magnetna rezonanca AKCIJA

U našoj zdravstvenoj ustanovi moguće je snimiti jednu regiju kičme po akcijskoj ceni ponedeljkom i petkom 9,300.00RSD i celu kičmu (C, TH, LS) po ceni 26,500.00RSD umesto 34.000.00RSD, svakim radnim danom i subotom.

10900 RSD9800 RSD

 

Pregledi tankog creva koje možete uraditi u zdravstvenoj ustanovi MR Čukarica?

Pregled gastroenterologa

Gastroenterološki pregled sastoji se od razgovora s pacijentom o trenutnim i ranijim tegobama (anamnezom), detaljnog kliničkog pregleda, savetom i preporukom lečenja i po potrebi preporukom dodatnih dijagnostičkih pregleda.

Rendgen tankog creva

Pregled (PASAŽA) tankog creva se obavlja kod usporenog (opstipacija) ili ubrzanog pražnjenja (proliv), bola u ilecekalnoj regiji (mesto gde se završava tanko crevo, desno iznad prepone), kod sumnje na neinfektivne zapaljenske bolesti(Kronova bolest) kod infektivnih bolesti creva i sumnje na tumore tankog creva. Za snimanje je potrebna posebna priprema pre pregleda, pacijent ne sme piti i jesti 12h pre pregleda. Na dan pregleda pacijent popije rastvor barijum sulfata koji oblaže zidove creva tako da se mogu prikazati na rendgenskom filmu.

Magnetna rezonanca tankog creva (MR ENTEROGRAFIJA)

Mr enterografija je superiorna, neinvazivna dijagnostička metoda koja priža najdetaljniji prikaz tankog creva . Nema jonizujućeg zračenja i daje jasniji i detaljniji snimak od drugih metoda snimanja tankog creva. Koristi se kod svih promena, prisustva bola ili sumnje na bilo kakav patološki proces.

Da bi se uspešno obavila MR enterografija, neophodna je odgovarajuća priprema koju ćete dobiti od osoblja u zdravstvenoj ustanovi (obuhvata dijetalni režim ishrane, 12h pre pregleda ništa ne jesti. Uzima se u apoteci laksativ u kesicama).

Potrebno je poneti svu medicinsku dokumentaciju koju pacijent poseduje a tiče se pregleda (rentgenske snimke, ultrazvučne nalaze, kolonoskopiju ...) i obavezno izvaditi laboratorijske nalaze uree i kreatinina ne starije od mesec dana.

 

Pregled za pacijente koju su preležali koronu AKCIJA

Pregled za pacijente koju su preležali koronu AKCIJA

Pregled obuhvata multislajsni skener pluća i pregled specijaliste pulmologa.

11.200 RSD9.900 RSD

 

Lekari koji obavljaju preglede tankog creva?

Pregled obavlja:

Dr Vojislav Alempijević/ specijalista gastroenterologije

Snimanje pasaze tankog creva obavlja:

Dr Olivera Stanojević/ specijalista radiologije

Snimanje na magnetnoj rezonanci enterografija obavlja:

Dr Čedomir Lazovič/ specijalista radiologije

Dr Siniša Čavić/ specijalista radiologije