Koje preglede uraditi nakon preležane korone?

Covid – 19 je virus iz porodice korona virusa (CoV) koji izazivaju bolesti u rasponu od blagih prehlada do težih respiratornih bolesti. 
Znakovi, simptomi infekcije korona virusom uključuju respiratorne simptome poput temperature i suvog nadražajnog kašalja, ponekad malaksalosti i otežanog disanja.
U težim slučajevima infekcije može doći do upale pluća, jakog akutnog respiratornog sindroma, a u pojedinim slučajevima dolazi do otkazivanje bubrega i smrti.
Obično infekcija prvo započinje temperaturom, a zatim suvim, nadražajnim kašljem (bez ispljuvka).
Nakon 5-6 dana korona virus može da siđe u pluća i tada se javlja kratak dah (otežano disanje) kao simptom, nakon čega se može razviti upala pluća (pneumonia).

Pregled za pacijente koju su preležali koronu AKCIJA

Pregled za pacijente koju su preležali koronu AKCIJA

Pregled obuhvata multislajsni skener pluća i pregled specijaliste pulmologa.

11.200 RSD9.900 RSD

 

Ukoliko nakon izlečenja od korona virusa primećujete i dalje umor, malaksalost, otežano disanje, problem sa srcem, gubitak apetita morate se javiti lekaru i po njegovom nalogu uraditi neki od navedenih pregleda:

  • RTG PLUĆA
  • SKENER PLUĆA 
  • PREGLED PULMOLOGA (klinički pregled i odrađivanje spirometrije- merenje kapaciteta pluća, odnosno zapremine (volumena) vazduha koju ispitanik može da izduva iz pluća)
  • PREGLED KARDIOLOGA (klinički pregled, pregled sa ekg-om i ultrazvukom srca, holter)

 

 

Doktorka internista kardiolog Ass.dr sci.med. Snježana Vukotić zdravstvene ustanove Mr Čukarica ističe da "Covid 19 pored teških upala pluća i respiratorne insuficijencije, može uzrokovati i kardiovaskularno oboljenje. Prethodno postojanje kardiovaskularnog oboljenja povećava rizik za težu formu bolesti, ali i virus SARS-Cov-2 može uzrokovati miokarditis (upala srčanog mišića), poremećaje srčanog ritma, akutni koronarni sindrom (infarkt miokarda, nestabilna angina pektoris, iznenadna smrt) i venski tromboembolizam sa embolijom pluća. Zato je kod pacijenata koji imaju nakon prebolovanog Covida 19, izraženo zamaranje, nepravilan rad srca ili se ponovo javi osjećaj nedostatka vazduha, oticanje jedne ili obe potkolenice ili se žele vratiti ranijim sportskim aktivnostima, potrebno da se uradi kardioški pregled."

 

Sistematski pregled za pacijente koji su preležali koronu AKCIJA

Sistematski pregled za pacijente koji su preležali koronu AKCIJA

Sistematski pregled obuhvata rendgen pluća i specijalistički pregled pulmologa.

6500 RSD5500 RSD

 

 

RADIOLOŠKO SNIMANJE PLUĆA NAKON COVID- 19 (CT i RTG)

Na radiološkim snimcima kao posledice treba utvrditi da li su se razvili ožiljci tj. zamena oštećenog plućnog tkiva nefunkcionalnim ožiljcima-  fibroza pluća, što dovodi do umnožavanja plućnog vezivnog tkiva između plućnih mehurića i okolnih krvnih sudova. Neizlečiva je, jer ostavlja trajne ožiljke na plućnom tkivu. No napredovanje fibroze je moguće usporiti i ponekad čak i zaustaviti ako se na vreme otkrije. 

Preporučene radiološke dijagnostičke tehnike za otkirvanje promena u plućima nastalih kao posledica SARS-CoV-2 infekcije su rendgen (radiografija) i multislajsni skener (MSCT).

Skener je pouzdanija metoda od klasičnog rendgenskog snimka i ima jako visoku senzitivnost (oko 94%) odnosno omogućava rano otkrivanje promena u plućima.

 

 

LEKARI SPECIJALISTI KOJI OBAVLJAJU PREGLEDE:

Dr Olivera Stanojević / spec radiologije

Dr Siniša Čavić / spec radiologije

Dr Čedomir Lazović / spec radiologije

Mr sci. med. dr Slobodan Aćimović / spec pulmologije

Prim.dr sc. med. Dobrivoje Novković / spec pulmologije

Ass.dr sci.med. Snježana Vukotić / spec kardiologije

 

NAPOMENA: Zavod za radiološka i ultrazvučna snimanja "MR Čukarica" ne radi snimanja pluća pacijenta kod sumnje na Korona virus, već isključivo pacijente sa negativnim laboratorijskim testom.

Tekst je informativnog karaktera i ne služi za samoinicijalno lečenje pacijenata.