Šta je polisomnografija i kada se radi?

Celonoćna respiratorna poligrafija (polisomnografija) predstavlja zlatni standard dijagnostike apnee, a sastoji se od kontrolisanog, kontinuiranog, celonoćnog praćenja bolesnika uz beleženje niza parametara u realnom vremenu. Poremećaje disanja tokom spavanja karakteriše hrkanje, epizode prestanka disanja često praćena prasnim buđenjem iz sna kao i prekomerni dnevni umor i pospanost. Sleep apnea je čest poremećaj disanja tokom sna gde dolazi do jedne ili više pauze u disanju. Apnea u spavanju je ozbiljan poremećaj disanja tokom spavanja koga karakterišu ponavljajuće epizode prestanka disanja. Pojedine epizode mogu trajati i do 2 minuta.

Bolest se najčešće javlja posle 30-te godine života, nešto češće kod muškaraca nego žena, ali se može javiti i u bilo kojoj životnoj dobi.
Polisomnografija tokom jedne noći pokušava izmeriti sve važne komponente koje igraju bilo kakvu ulogu u spavanju. Nakon prespavane noći, lekar prikuplja podatke za sve navedene komponente i sažima ih kako bi mogao dijagnostikovati moguće poteškoće koje osoba ima tokom spavanja.

 

 

Žašto uraditi POLISOMNOGRAFIJU - indikacije?
 • Prekomerna dnevna pospanost uprkos dovoljno dugom spavanju
 • Glasno hrkanje
 • Epizode prestanka disanja od nekoliko sekundi do dva minuta, a potom naprasno buđenje
 • Buđenje sa osećajem suvoće usta
 • Jutarnja glavobolja, ketnje koncentracije, razdražljivost

 

FAKTORI RIZIKA ZA NASTANAK APNEJE TOKOM SPAVANJA ?
 • Prekomerna telesna težina
 • Obim vrata > 44 cm
 • Usko ždrelo, veliki krajnici, velika resica, mala brada
 • Postojanje apnee kod bliskih srodnika (roditelja)
 • Konzumiranje alkohola ili sedativa
 • Pušenje (do tri puta veći rizik pojave opstruktivna apnee nego kod nepušača)

 

Ultrazvuk abdomena 50% popusta

Ultrazvuk abdomena 50% popusta

Ultrazvuk abdomena iskoristite popust od 50%. Ordinirajući lekar je spec radiologije dr Žikić. Pozovite i zakažite na telefon: 011 239 0247.

3500 RSD2000 RSD

 
Postupak i priprema pregleda ?

Sam postupak polisomnografije je vrlo jednostavan. Kada dođe pacijentu se objašnjava procedura, šta će se sve meriti tokom spavanja i zašto.
Nakon toga, pacijent mora ispuniti određene anketne upitnike, a pritom se mere visina, težina, puls, krvni pritisak.
Nakon prikupljanja podataka, osoba se priprema za predstojeću noć kako bi se sprovela polisomnografija. Pacijent dolazi u kliniku uveče, a ide na spavanje u vreme u koje obično spava dok je kod kuće (svakako do 23 sata).
Pre dolaska u ustanovu, pacijenti bi trebali imati čistu kosu, muškarci bi trebali imati obrijanu bradu, a žene bi trebale skinuti lak sa noktiju. Osoba se treba istusirati i sprovesti ličnu higijenu, kao i pripremiti laganu odeću za spavanje.
Ono što je izrazito važno, a što mnogi zaboravljaju je priprema tokom dana. Pacijent bi trebao izbegavati bilo kakvo popodnevno spavanje, lekove za spavanje i konzumiranje pića sa kofeinom i alkoholom.
Ako konzumirate još neke druge lekove, posavetujte se s lekarom o tome trebate li ih na dan polisomnografije izbegavati.
Na osnovu detaljnih rezultata polisomnografije, lekar može propisati terapiju za svaku fazu spavanja ili samo za onu koja je ukazala na određene poteškoće.

 

Ko obavlja pregled?

Pregled obavlja dr Novković Dobrivoje - specijalista pulmologije, sa Vojnomedicinske akademije ( VMA ).