Šta je polisomnografija i kada se radi?

Celonoćna respiratorna poligrafija (polisomnografija) predstavlja zlatni standard dijagnostike apnee, a sastoji se od kontrolisanog, kontinuiranog, celonoćnog praćenja bolesnika uz beleženje niza parametara u realnom vremenu. Poremećaje disanja tokom spavanja karakteriše hrkanje, epizode prestanka disanja često praćena prasnim buđenjem iz sna kao i prekomerni dnevni umor i pospanost. Sleep apnea je čest poremećaj disanja tokom sna gde dolazi do jedne ili više pauze u disanju. Apnea u spavanju je ozbiljan poremećaj disanja tokom spavanja koga karakterišu ponavljajuće epizode prestanka disanja. Pojedine epizode mogu trajati i do 2 minuta. Najčešće se javlja posle 30-te godine života, nešto češće kod muškaraca nego žena, ali se može javiti i u bilo kojoj životnoj dobi.

 

Polisomnografija tokom jedne noći meri važne komponente koje igraju bilo kakvu ulogu u spavanju. Nakon prespavane noći, lekar prikuplja podatke za sve navedene komponente i sažima ih kako bi mogao dijagnostikovati moguće poteškoće koje osoba ima tokom spavanja.

 

Ultrazvuk vrata

Ultrazvuk vrata

Ultrazvuk štitne žlezde, ordinirajući lekar je spec radiologije dr Gordana Žikić

3.500 RSD2.500 RSD

Žašto uraditi POLISOMNOGRAFIJU - indikacije?

 1. Prekomerna dnevna pospanost uprkos dovoljno dugom spavanju
 2. Glasno hrkanje
 3. Epizode prestanka disanja od nekoliko sekundi do dva minuta, a potom naprasno buđenje
 4. Buđenje sa osećajem suvoće usta
 5. Jutarnja glavobolja, ketnje koncentracije, razdražljivost

FAKTORI RIZIKA ZA NASTANAK APNEJE TOKOM SPAVANJA ?

 1. Prekomerna telesna težina
 2. Obim vrata > 44 cm
 3. Usko ždrelo, veliki krajnici, velika resica, mala brada
 4. Postojanje apnee kod bliskih srodnika (roditelja)
 5. Konzumiranje alkohola ili sedativa
 6. Pušenje (do tri puta veći rizik pojave opstruktivna apnee nego kod nepušača)

Postupak i priprema pregleda ?

Sam postupak polisomnografije je vrlo jednostavan. Kada dođe, pacijentu se objašnjava procedura šta će se sve meriti tokom spavanja (spavanje je kod kuće) i zašto.
Nakon toga sledi prikupljanje potrebnih podataka. Pacijent mora ispuniti određene anketne upitnike, a pritom se mere visina, težina, puls, krvni pritisak.
Pre dolaska u ustanovu pacijenti bi trebali imati čistu kosu, muškarci bi trebali imati obrijanu bradu. Osoba se treba istusirati i sprovesti ličnu higijenu. Nakon završene postavke u ustanovi, potrebno je kod kuće imati laganu odeću za spavanje.

 

Pregled za pacijente koju su preležali koronu AKCIJA

Pregled za pacijente koju su preležali koronu AKCIJA

Pregled obuhvata multislajsni skener pluća i pregled specijaliste pulmologa Prim.dr sc. med. Dobrivoje Novković / spec pulmologije.

13.900 RSD9.900 RSD

Priprema tokom dana je izrazito važna, a ona podrazumeva:

Pacijent bi trebao izbegavati bilo kakvo popodnevno spavanje, lekove za spavanje i konzumiranje pića sa kofeinom i alkoholom.
Ako konzumirate još neke druge lekove, posavetujte se s lekarom o tome trebate li ih na dan polisomnografije izbegavati.
Na osnovu detaljnih rezultata polisomnografije, lekar može propisati terapiju za svaku fazu spavanja ili samo za onu koja je ukazala na određene poteškoće.

 

Ko obavlja pregled?

 1. Prim.dr sc. med. Dobrivoje Novković / spec pulmologije