Magnetna Rezonanca Abdomena i Male Karlice

Magnetna rezonanca je savremena, radiološka, dijagnostička metoda koja Vam pruža savršenu vizuelizaciju celog organizma i promena uslovljenih različitim bolestima.

 

Ova dijagnostička metoda omogućava bolji uvid u pojedine delove ljudskog tela, sve organe, meko tkivo, kosti i zglobove. Snimanje magnetnom rezonancom potpuno je sigurna i bezbolna metoda, bez radiološkog zračenja.

 

MR-om se može dobiti vrlo detaljna slika koja najpreciznije razlikuje normalno od patološki promenjenog tkiva, te je vrlo značajna kod otkrivanja malignih bolesti, utvrđivanja stadijuma bolesti i praćenja uspešnosti sprovedene terapije, ali i kao preventivni pregled kod zdravih osoba.

 

Za razliku od ultrazvuka abdomena, ovom se metodom bolje prikazuju pankreas i nadbubrežne žlezde. Često se koristi u proceni bolesti završnog dela creva (rektum i analni kanal), kod muškaraca kod bolesti prostate, a kod žena kod niza ginekoloških oboljenja grlića materice, materice i jajnika.

 

Ponekad je za detaljniju analizu i tačnu dijagnozu, potrebna primena specijalnog kontrastnog sredstva, koje se aplicira kroz venu ruke.

 

 

MR PREGLED ABDOMENA I KARLICE 

Pregled je uradjen nativno  FSPGRT1W i FSET2W sekvencama, aksijalnim i koronarnim presecima i FSET2W sekvencom, sagitalnim presecima. Nakon aplikacije paramagnetnog K.S. pregled je urađen FSPGRT1W sekvencom, aksijalnim i sagitalnim presecima.
 
U levom lobusu jetre vide se dve kružne formacije sa rubnim edemom veličine 20mm. i 22mm. koje najpre odgovaraju sek. depozitima. Intrahepatični žučni vodovi su odgovarajuće širine.
Pankreas je uobičajenog oblika i normointenznih signala, odgovarajuće veličine. Slezina je bez patoloških promena.
Nadbubrežne žlezde pokazuju uredan nalaz.
Obostrano u bubrezima prošireni P.K.S., više desno i proširen desni ureter. Nema uvećanja r.p.ly. glandula.
Ne vidi se slobodna tečnost u abdomenu. Abdominalna aorta normalnog toka i kalibra.
Zaključak: U levom režnju jetre dve promene koja najpre odgovaraju sek. depozitima. Prošireni P.K.S. bubrega i desni ureter. Potrebno je javiti se onkologu.
 
U karlici je prisutno stanje nakon totalne egzentereze. U hipogastriumu levo stanje nakon WET kolostomije, nalaz na kolostomi je uredan. Od simfize između oba m.obturatorius internusa i duboke perinealne transverzalne muskulature do sakruma propagira se formacija koja odgovara omentumu sa crevnim vijugama koje na njega naležu. Opisana formacija je istog oblika i veličine kao na CT pregledu od 17.03.2014g. Nakon aplikacije K.S. formacija ne pojačava I/S a između omentuma i creva vidi se diskretan, laminaran sloj tečnosti. Ureteri se dreniraju u vijuge tankog creva. 
Ly. glandule karlice i prepona nisu uvećane.
 
Zaključak: MR nalaz u karlici je bez promena u odnosu na CT nalaz od 17.03.2014g. Na levoj nadkolenici samo malim delom se vidi promena zbog  čega treba uraditi Rtg. obe natkolenice.
 
 
Mr sci. med. Dr Dragutin Branković, specijalista radiologije