Razlike Između Magnetne Rezonance i Multislajsnog Skenera

Magnetna rezonanca i multislajsni skener (MSCT) jesu dijagnostičke metode koje daju tačne i jedinstvene informaciju za potrebe dijagnostike bolesti i povreda različitih organa i sistema. Pomažu lekaru da napravi razliku između normalnog i oštećenog tkiva sa većom preciznošću nego druge dijagnostičke tehnike. 

 


Razlikuje se prvenstveno po tome sto magnetna rezonanca ne koristi rendgensko “X” zračenje u svom radu, već se radi o dejstvu visokog elektromagnetnog polja. Bezbedna je i njome se mogu snimati ljudi bilo koje starosne dobi. Nasuprot magnetnoj rezonanci, skeneri rade po principu rentgenskog zračenja, ali to nikako ne umanjuje njihovu potrebu i  upotrebu, jer su nekada jedini izbor.

 

 

MAGNETNA REZONANCA DAJE BOLJI PRIKAZ:

  • moždanog tkiva (kod glavobolja, vrtoglavica, promena u vidnom polju, kod gubitka sluha, nekih tumora, poremećaja krvnih sudova, multipleks skleroze i ostalih demijelizacionih bolesti)
  • kičmenog stuba (kod bola u leđima i vratu diskogenog porekla, trnjenja u ekstremitetima, deformacije i ernije diska, tumora, …)
  • vrata (kod uvećanja limfnih čvorova i promena u mekim tkivima mišića vrata – ciste, tumori, limfni cvorovi )
  • muskuloskeletnog sistema i zglobova (kod prekida ligamenata i oštećenja hrskavice, meniskusa u kolenu, otoka, promena usled artritisa, tumora, lezija, osteomijelitisa kao i strukturnih promene. Takođe može otkriti  i  traumatske povrede kostiju i tumore koji nisu detektovani rendgenski ili nekom od nuklearno medicinskih metoda)
  • karlice (u proceni stanja uterusa, cerviksa i ovarijuma. Kod muškaraca služi za procenu stanja prostate, mokraćne bešike, penisa i skrotuma) 
  • žučnih puteva
  • dojki (jer razlikuje vodu, mast i silikonske implante, te služi kao dopunska dijagnostika ultrazvučnom pregledu dojki i/ili mamografiji u cilju otkrivanja karcinoma)
  • prve promene parenhima pre se vide na magnetnoj rezonanci
  • Kod alergijske reakcije na jod, metod izbora je magnetna rezonanca (ukoliko stanje dozvoljava), jer se zbog primene kontrastnog sredstva koje je jodnog porekla ne može uraditi skener bez prethodne alergološke pripreme

 

 

Magnetna rezonanca kolena AKCIJA

Magnetna rezonanca kolena AKCIJA

Snimanje magnetne rezonance kolena po akcijskoj ceni svake srede, vodjeno stručnim timom naših radiologa od kojih dobijate nalaz u pisanoj formi, kao i CD filmove. Trajanje 1h.

13000 RSD9900 RSD