BLOG

Moždani udar je odumiranje moždanog tkiva (moždani infarkt), a nastaje zbog prekida krvotoka i nedostatka kiseonika u mozgu. Klinička slika moždanog udara zna biti poprilično dramatična, te nakon brzog neurološkog pregleda, lekar upućuje pacijenta na dijagostičke procedure CT, MR.

DETALJNIJE

Ahilova tetiva (tendo achilis) predstavlja izduženu, vlaknastu tetivu dužine oko 15 cm, koja se nalazi na zadnjoj strani potkolenice. Uloga joj je da povezuje mišiće lista triceps surae –m.gastrocnemius i m.soleus za petnu kost, I samim tim aktivno učestvuje u procesu kretanja. Predstavlja najjaču tetiva u ljudskom telu ali se i pored toga vrlo često povređuje.

DETALJNIJE

Rendgensko snimanje kičme jedan je od najčešćih i najstarijih poznatih dijagnostičkih procedura u medicini. Reč je o potpuno bezbolnom snimanju delova ljudskog tela, u ovom slučaju kičme i kičmenog stuba, pomoću kojih je moguće saznati detalje o kostanim strukturama koje se nalaze u ovom delu tela.

DETALJNIJE

Nemoguće bi bilo zamisliti medicinu bez rendgenske dijagnostike. U velikom broju slučajeva je i konačna dijagnostika, a u ostalim, odlična polazna osnova za imaging metode- MR ili CT. Rendgenski pregled je jednostavan i bezbolan metod pregleda koji se zasniva na apsorpciji jonizujućih X zraka u tkivima organizma, uz pomoć rendgenskog aparata.

DETALJNIJE

Akutna upala zida žučne kese ili akutni holecistitis je česta bolest na našim prostorima koja je uglavnom udružena sa pojavom kamenaca. U zavisnosti od simptomatologije i ozbiljnosti situacije pribegava se različitim tretmanima. Najpre se utvrdjuje lekarskim pregledom specijaliste gastroenterologije ili radiologije ultrazvučnim pregledom. Kod sumnje na neku od komplikacija pacijent se upućuje na pregled magnetnom - MRCP (magnetic resonance cholecysto-pancreatography)

DETALJNIJE