BLOG

Tanko crevo je deo gastrointestinalnog trakta između želuca i debelog creva. U njemu se pod uticajem velikog broja fermenata, koje luče gušterača i sluzokoža tankog creva i žuči iz jetre vrši najveći deo varenja, kao i resorpcija svarenih sastojaka. Bolesti i poremećaji funkcije creva česte su zdravstvene tegobe, velikog su broja a možete ih pregledati snimanjem na rendgen aparatu (pasaža) tankog creva i magnetna rezonanca tankog creva (MR ENTEROGRAFIJA) kao i specijalističkim pregledom koji obavlja pregled dr Vojislav Alempijević/ specijalista gastroenterologije.

DETALJNIJE

Ukoliko i nakon izlečenja Covid 19 virusa primećujete umor, malaksalost, otežano disanje, problem sa srcem, gubitak apetita potrebno je javiti se lekaru i po njegovom nalogu uraditi neki od navedenih pregleda: RTG PLUĆA, SKENER PLUĆA , PREGLED PULMOLOGA (klinički pregled i odrađivanje spirometrije- merenje kapaciteta pluća, odnosno zapremine vazduha koju ispitanik može da izduva iz pluća), PREGLED KARDIOLOGA (klinički pregled, pregled sa ekg-om i ultrazvukom srca, holter).

DETALJNIJE

Ultrazvučni pregled jedna je od najčešćih radioloških pretraga, koja je našla široku primenu u velikom broju oblasti medicine. Ultrazvuk stomaka (abdomena) i male karlice je dijagnostička metoda koja prikazuje strukturu različitih organa u trbušnoj duplji- jetru, slezinu, pankreas, žučnu kesu i žučne puteve, bebrege i nadbubrežne žlezde, trbušnu aortu, mokraćnu bešiku i prostatu.

DETALJNIJE

Vratni sindrom podrazumeva skup simptoma koji se prezentuju u vidu bolova u vratnoj (cervikalnoj) regiji sa ili bez širenja u područje potiljka, ramenu regiju, međulopatično područje ili duž jedne ili obe ruke. Osim bolova, u istoj regiji, moguće je imati i peckanje, bockanje, mravinjanje, utrnutost. Lekari specijalisti u našoj ustanovi kod kojih možete uraditi magnetnu rezonancu vratne ( cervikalne ) kičme: Dr Radivoje Trpčević, radiolog Dr Čedomir Lazović, radiolog Dr Vladimir Debeljković, radiolog Dr Ivan Bogićević, radiolog Dr Pero Stupar, radiolog

DETALJNIJE

Nakon preležanog Korona virusa lekari ističu da se i dalje ne zna kakve tačno posledice mogu ostati na organizamu. Pacijenti koji su preležali Koronu najčešće se žale da i dalje imaju tegobe sa disanjem, da su umorni, da ne mogu mnogo da se kreću i da im se javlja ubrzan rad srca. Najpouzdanije radiološko snimanje pluća je na skeneru (MSCT) koji ima jako visoku senzitivnost (oko 94%) odnosno omogućava rano otkrivanje promena na plućima. Na CT, kao posledica virusa utvrdjuje se mogućnost razvijanja ožiljaka tj. zamena oštećenog plućnog tkiva nefunkcionalnim ožiljcima- fibroza pluća. Po potrebi se radi pulmološki pregled lekara spec. pulmologije i meri kapacitet pluća- spirometrija.

DETALJNIJE

Alergijske bolesti mogu biti ispoljene na koži, respiratornom i digestivnom sistemu. Izazvane su često nekim faktorom iz spoljne sredine, kao što su inhalacioni alergeni (prašina, poleni) ili alergenima koji se na drugi način unose u organizam (hrana, lekovi, intravenski primenjeni medikamenti i sredstva koja se primenjuju u dijagnostičke svrhe). Poremećaji i deficit imuniteta su osnovi mnogih bolesti i poremećaja opšteg stanja. Važno je ovakve poremećaje uočiti i primeniti imunomodulaciju u cilj poboljšanja opšte otpornosti.

DETALJNIJE