BLOG

Ultrazvuk abdomena je pregled kojim želimo videti stanje naših organa u abdomenu. Tu su smešteni jetra, žučna kesa, pankreas, bubrezi, nadbubrežne žlezde, trbušna aorta, vene porte, želudac, slezina. Svaki ovaj organ se posmatra pre svega oblik i veličina, položaj, da li postoji odstupanje u odnosu na funkcionalno zdrav organ. Pregled je koji nam treba kod različitih specijalista i koristi se u različitim granama medicine.

DETALJNIJE

Rendgen kolena može pomoći u pronalaženju uzroka bola, osetljivosti, otoka ili deformiteta. Vaš lekar će zatražiti da napravite RTG snimanje kolena ukoliko osetite ili imate dugotrajnu bol u kolenu, otok kolena, ukoliko primetite promene u kvalitetu kostiju, poravnanju zgloba kolena, prostorima zglobova i hrskavici, kao i pojavu znakova artritisa.

DETALJNIJE

Ahilova tetiva (tendo achilis) predstavlja izduženu, vlaknastu tetivu dužine oko 15 cm, koja se nalazi na zadnjoj strani potkolenice. Uloga joj je da povezuje mišiće lista triceps surae –m.gastrocnemius i m.soleus za petnu kost, I samim tim aktivno učestvuje u procesu kretanja. Predstavlja najjaču tetiva u ljudskom telu ali se i pored toga vrlo često povređuje.

DETALJNIJE

Rendgensko snimanje kičme jedan je od najčešćih i najstarijih poznatih dijagnostičkih procedura u medicini. Reč je o potpuno bezbolnom snimanju delova ljudskog tela, u ovom slučaju kičme i kičmenog stuba, pomoću kojih je moguće saznati detalje o kostanim strukturama koje se nalaze u ovom delu tela.

DETALJNIJE

Nemoguće bi bilo zamisliti medicinu bez rendgenske dijagnostike. U velikom broju slučajeva je i konačna dijagnostika, a u ostalim, odlična polazna osnova za imaging metode- MR ili CT. Rendgenski pregled je jednostavan i bezbolan metod pregleda koji se zasniva na apsorpciji jonizujućih X zraka u tkivima organizma, uz pomoć rendgenskog aparata.

DETALJNIJE