BLOG

Problemi sa kičmom kod dece se javljanju u najranijem detinjstvu, u fazama intenzivnog rasta, u pubertetu, ili na završetku rasta i kod devojčica se javlja čak pet puta češće nego kod dečaka. Deformiteti kičme kod dece su skolioza (krivljenje kičme u stranu, najčešće u obliku slova C) ili dvostruka skolioza (kao slovo S), kifoza (pogrbljenost, kada je rameni pojas i kičmeni stub u grudnom delu povijen ka napred) i lordoza (prenaglašena krivina u lumbalnom, tj. krsnom delu kičme). Najbitnije u lečenju je da roditelji reaguju na vreme kako bi se problem rešio korektivnim vežbama. U suprotnom može da izazove strukturne deformitete koje je teže korigovati određenim vežbama što umanjuje mogućnost potpunog rešavanja problema.

DETALJNIJE

Preporučujemo svim ženama da redovno jednom godišnje urade dijagnostičke preglede dojki kako bi se pravovremeno uočile moguće promene u tkivu dojki. Ranim otkrivanjem raka dojki prognoza bolesti značajno se poboljšava. U našoj ustanovi možete uradi UZ dojki, mamografiju, MR dojki, kao i pregled onkologa. Uspešna dijagnostika bolesti dojki se obavlja uz pomoć priznatih lekara sa Onkološkog Instituta Beograd.

DETALJNIJE

Hipertenzija (HT, visoki krvni pritisak, ponekad arterijska hipertenzija) jeste hronično medicinsko stanje u kojoj je krvni pritisak u arterijama povišen. Često nema prepoznatljive simptome, zbog čega se naziva i „tihim ubicom“. Posledice akutne hipertenzije su najčešće moždana krvarenja, dok se kod hronične hipertenzije najčešće ispoljavaju na bubrezima, mozgu i oku.

DETALJNIJE

Primenjuje se isti princip ultrazvučnog merenja na arterijskom i venskom sistemu nogu (dvodimenzionalni prikaz) počev od arterija karlične regije sve do distalnih delova stopala. Ovi pregledi su naročito značajni kod bolesnika sa dijabetesom, uznapredovalom arteriosklerozom, kod hiperlipidemija i pušača, ali i kod posebnih-ređih oblika vaskularnih oboljenja kao što je Burgerova bolest. Ova metoda je značajna i za otkrivanje i praćenje promena u površnom i dubokom venskom sistemu nogu (varikoziteti, tromboze, tromboflebitisi).

DETALJNIJE

Pregledaju se arterije i vene karotidnog i vertebralnog arterijskog sliva u vratnoj regiji. Procenjuje se debljina zida arterijskih krvnih sudova, stepen eventualnih suženja, odnosno stepen arterioskleroze. Na osnovu dobijenih vaskularnih parametara zaključuje se da li postoji riizik za moždanu ishemiju i cerebrovaskularnu bolest.

DETALJNIJE

Prostata se uvećava uglavnom kod straijih muškaraca i to stanje naziva se Benigna Hiperplazija Prostate (BHP)- nemaligni, prekomerni rast ćelija prostate. Učestalost benignog uvećanja prostate se povećava sa godinama jer je proces vezan za starenje gde hormon testosteron i njegovi derivati imaju značajnu ulogu u kontroli rasta prostate.

DETALJNIJE