BLOG

Hipertenzija (HT, visoki krvni pritisak, ponekad arterijska hipertenzija) jeste hronično medicinsko stanje u kojoj je krvni pritisak u arterijama povišen. Često nema prepoznatljive simptome, zbog čega se naziva i „tihim ubicom“. Posledice akutne hipertenzije su najčešće moždana krvarenja, dok se kod hronične hipertenzije najčešće ispoljavaju na bubrezima, mozgu i oku.

DETALJNIJE

Primenjuje se isti princip ultrazvučnog merenja na arterijskom i venskom sistemu nogu (dvodimenzionalni prikaz) počev od arterija karlične regije sve do distalnih delova stopala. Ovi pregledi su naročito značajni kod bolesnika sa dijabetesom, uznapredovalom arteriosklerozom, kod hiperlipidemija i pušača, ali i kod posebnih-ređih oblika vaskularnih oboljenja kao što je Burgerova bolest. Ova metoda je značajna i za otkrivanje i praćenje promena u površnom i dubokom venskom sistemu nogu (varikoziteti, tromboze, tromboflebitisi).

DETALJNIJE

Pregledaju se arterije i vene karotidnog i vertebralnog arterijskog sliva u vratnoj regiji. Procenjuje se debljina zida arterijskih krvnih sudova, stepen eventualnih suženja, odnosno stepen arterioskleroze. Na osnovu dobijenih vaskularnih parametara zaključuje se da li postoji riizik za moždanu ishemiju i cerebrovaskularnu bolest.

DETALJNIJE

Prostata se uvećava uglavnom kod straijih muškaraca i to stanje naziva se Benigna Hiperplazija Prostate (BHP)- nemaligni, prekomerni rast ćelija prostate. Učestalost benignog uvećanja prostate se povećava sa godinama jer je proces vezan za starenje gde hormon testosteron i njegovi derivati imaju značajnu ulogu u kontroli rasta prostate.

DETALJNIJE

Pacijent se u našu ustanovu javio zbog bola u sredini leđa, nakon traumatskog pada na ulici, gde mu je predloženo da uradi magnetnu rezonancu  grudne regije kičmenog stuba, jer mu se bol širio i u porebricu, nakon čega je utvrđeno da je došlo do kompresivnih preloma na nekoliko nivoa, nakon čega je pacijent upućen ortopedu u referentnu zdravstvenu ustanovu.

DETALJNIJE