BLOG

Ultrazvučni pregled jedna je od najčešćih radioloških pretraga, koja je našla široku primenu u velikom broju oblasti medicine. Ultrazvuk stomaka (abdomena) i male karlice je dijagnostička metoda koja prikazuje strukturu različitih organa u trbušnoj duplji- jetru, slezinu, pankreas, žučnu kesu i žučne puteve, bebrege i nadbubrežne žlezde, trbušnu aortu, mokraćnu bešiku i prostatu.

DETALJNIJE

Vratni sindrom podrazumeva skup simptoma koji se prezentuju u vidu bolova u vratnoj (cervikalnoj) regiji sa ili bez širenja u područje potiljka, ramenu regiju, međulopatično područje ili duž jedne ili obe ruke. Osim bolova, u istoj regiji, moguće je imati i peckanje, bockanje, mravinjanje, utrnutost. Lekari specijalisti u našoj ustanovi kod kojih možete uraditi magnetnu rezonancu vratne ( cervikalne ) kičme: Dr Radivoje Trpčević, radiolog Dr Čedomir Lazović, radiolog Dr Vladimir Debeljković, radiolog Dr Ivan Bogićević, radiolog Dr Pero Stupar, radiolog

DETALJNIJE

Nakon preležanog Korona virusa lekari ističu da se i dalje ne zna kakve tačno posledice mogu ostati na organizamu. Pacijenti koji su preležali Koronu najčešće se žale da i dalje imaju tegobe sa disanjem, da su umorni, da ne mogu mnogo da se kreću i da im se javlja ubrzan rad srca. Najpouzdanije radiološko snimanje pluća je na skeneru (MSCT) koji ima jako visoku senzitivnost (oko 94%) odnosno omogućava rano otkrivanje promena na plućima. Na CT, kao posledica virusa utvrdjuje se mogućnost razvijanja ožiljaka tj. zamena oštećenog plućnog tkiva nefunkcionalnim ožiljcima- fibroza pluća. Po potrebi se radi pulmološki pregled lekara spec. pulmologije i meri kapacitet pluća- spirometrija.

DETALJNIJE

Alergijske bolesti mogu biti ispoljene na koži, respiratornom i digestivnom sistemu. Izazvane su često nekim faktorom iz spoljne sredine, kao što su inhalacioni alergeni (prašina, poleni) ili alergenima koji se na drugi način unose u organizam (hrana, lekovi, intravenski primenjeni medikamenti i sredstva koja se primenjuju u dijagnostičke svrhe). Poremećaji i deficit imuniteta su osnovi mnogih bolesti i poremećaja opšteg stanja. Važno je ovakve poremećaje uočiti i primeniti imunomodulaciju u cilj poboljšanja opšte otpornosti.

DETALJNIJE

Problemi sa kičmom kod dece se javljanju u najranijem detinjstvu, u fazama intenzivnog rasta, u pubertetu, ili na završetku rasta i kod devojčica se javlja čak pet puta češće nego kod dečaka. Deformiteti kičme kod dece su skolioza (krivljenje kičme u stranu, najčešće u obliku slova C) ili dvostruka skolioza (kao slovo S), kifoza (pogrbljenost, kada je rameni pojas i kičmeni stub u grudnom delu povijen ka napred) i lordoza (prenaglašena krivina u lumbalnom, tj. krsnom delu kičme). Najbitnije u lečenju je da roditelji reaguju na vreme kako bi se problem rešio korektivnim vežbama. U suprotnom može da izazove strukturne deformitete koje je teže korigovati određenim vežbama što umanjuje mogućnost potpunog rešavanja problema.

DETALJNIJE

Preporučujemo svim ženama da redovno jednom godišnje urade dijagnostičke preglede dojki kako bi se pravovremeno uočile moguće promene u tkivu dojki. Ranim otkrivanjem raka dojki prognoza bolesti značajno se poboljšava. U našoj ustanovi možete uradi UZ dojki, mamografiju, MR dojki, kao i pregled onkologa. Uspešna dijagnostika bolesti dojki se obavlja uz pomoć priznatih lekara sa Onkološkog Instituta Beograd.

DETALJNIJE