BLOG

Nemoguće bi bilo zamisliti medicinu bez rendgenske dijagnostike. U velikom broju slučajeva je i konačna dijagnostika, a u ostalim, odlična polazna osnova za imaging metode- MR ili CT. Rendgenski pregled je jednostavan i bezbolan metod pregleda koji se zasniva na apsorpciji jonizujućih X zraka u tkivima organizma, uz pomoć rendgenskog aparata.

DETALJNIJE

Akutna upala zida žučne kese ili akutni holecistitis je česta bolest na našim prostorima koja je uglavnom udružena sa pojavom kamenaca. U zavisnosti od simptomatologije i ozbiljnosti situacije pribegava se različitim tretmanima. Najpre se utvrdjuje lekarskim pregledom specijaliste gastroenterologije ili radiologije ultrazvučnim pregledom. Kod sumnje na neku od komplikacija pacijent se upućuje na pregled magnetnom - MRCP (magnetic resonance cholecysto-pancreatography)

DETALJNIJE

Degenerativne promene javljaju se sa starenjem kičme, a kada uznapreduju toliko da izazivaju bolove i dovedu do smanjene pokretljivosti, reč je o spondilozi. Da li ćemo u sedmoj deceniji zadržati pokretljivost i vitalnost ili ćemo već u petoj deceniji biti polupokretni, u najvećoj meri zavisi od nas samih i našeg odnosa prema kičmenom stubu.

DETALJNIJE

Kompjuterizovana tomografija (MSCT) zglobova je neinvazivno dijagnostičko snimanje koje se u mišićno-zglobnom sastavu najčešće izvodi na traženje specijaliste ortopeda, fizijatra, traumatologa ili radiologa kada specijalista smatra da se može dobiti dodatne informacije koje će mu pomoći u planiranju lečenja ili preoperativnoj pripremi pacijenta.

DETALJNIJE

Upala sinusa (sinuzitis) često je i ponovaljajuće zapaljenje sa kojim gotovo nema osobe koja se nije susrela bilo zbog infekcije, alergije ili drugih uzroka. Ukoliko upala ne reaguje na terapiju ili je reč o ponavljanim epizodama sinusitisa, tada je neizbežna radiološka obrada. MSCT sinusa (multislajsna kompjutorizovana tomografija) metoda je izbora za dijagnostičko ispitivanje nazalnih sinusa.

DETALJNIJE